رستوران «شبهای کابل» با غذایهای سنتی افغانستان در گلشهر مشهد پاتوق بسیاری از همزبانان ایرانی و افغانستانی است و اغلب هنرمندان و نویسندگان 2 کشور که از شهرهای دیگر به مشهد سفر میکنند، حداقل یک نوبت توسط دوستان خود در این رستوران مهمان میشوند.رستوران شبهای کابل در منطقه گلشهر مشهد این روزها پاتوق بسیاری از شاعران، نویسندگان و هنرمندان ایرانی و افغانستانی شده است. بسیاری از اهالی ادب و هنر که با شاعران و نویسندگان افغانستان رابطه دارند وقتی که به مشهد سفر میکنند در این رستوران غذای سنتی افغانستان میخورند و آثار هنری این کشور را مشاهده میکنند و موسیقی آرام افغانستانی که جان دل آدمی را مینوازد را میشنوند که فضای خاصی به این رستوران بخشیده است.
هر نوبتی که وارد این رستوران شوی حتماً شاعر، نویسنده یا هنرمندی را میبینی که از کشورهای خارجی یا از دیگر شهرهای ایران توسط یکی از دوستان افغانستانی یا حتی ایرانی خود مهمان این رستوران است.
«محمد حسین جعفری» مسئول «مرکز هنرهای تجسمی اندیشه» و یکی از هنرمندان صاحب نام مهاجر که مدیریت رستوران شبهای کابل را بر عهده دارد در گفتوگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، جزئیات بیشتری از فعالیتهای این رستوران را تشریح کرد.
وی گفت: شکلگیری این رستوران از سفر به کابل در من جان گرفت و وقتی به کابل رفتم و انواع رستورانهای سنتی و همنشینی اهالی هنر و ادب را در این رستورانها دیدم، با خودم گفتم باید این ایده را در مشهد و در دنیای هجرت هم پیاده کنم و هدف از ایجاد این رستوران، محوریت فرهنگی و خدماتی بوده است و 10 درصد از سود آن به «باشگاه معلولین غدیر» که از مهاجرین افغانستانی هستند اختصاص دارد تا کمکی هم به این قشر شده باشد.
جعفری در مورد محوریتهای فرهنگی این رستوران تصریح کرد: ما بیشتر خواستیم در دنیای هجرت شکل و حالت مهاجرت را توسعه دهیم و هجرت ما شکل پویا به خود بگیرد و بتوانیم فرهنگ و سنتهای خود را به خوبی به جامعه میزبان خود منتقل و معرفی کنیم.
جعفری در ادامه افزود: شما وقتی به این رستوران بیاید همدلی و هم زبانی ایرانیها و افغانستانیها را بیشتر حس میکنید و معمولاً وقتی شاعر، نویسنده و هنرمندی که با اهالی هنر و ادب افغانستان سر و کار دارد و به مشهد سفر میکند، حتماً یک نوبت توسط دوستان افغانستانی خود در این رستوران مهمان میشود و با فرهنگ و غذاهای سنتی ما آشنا میشود.
مدیر این رستوران در ادامه تصریح کرد و افزود: حتی ایرانیها گاهی دوستان افغانستانی خود را به این رستوران مهمان کردند و در همین مدتی که این رستوران شکل گرفته است بسیاری از هنرمندان، نویسندگان، شاعران و حتی دیپلماتهای سیاسی 2 کشور ایران و افغانستان به این رستوران آمدند و در کنار هم در یک فضای صمیمی به گفتوگو نشستند.
جعفری نام رستوران شبهای کابل را در «اداره کل ارشاد اسلامی خراسان رضوی» به ثبت رسانده است.
وقتی وارد فضای رستوران کوچک شبهای کابل میشوی، آثار هنری چشم و دل آدمی را مینوازد و در داخل رستوران انواع آثار هنری مختلف از قبیل نقاشی، خوشنویسی و عکسهای هنری به نمایش گذاشته شده است.
جعفری که خودش از هنرمندان صاحب نام جامعه مهاجر در ایران است و یکی از فعالیتهایش نیز مدیریت این رستوران است در مورد نمایش این آثار در رستوران، گفت: ما خواستم در کنار معرفی غذاهای سنتی افغانستان، جامعه میزبان و همه کسانی که به این جا میآیند با هنر و هنرمندان مهاجر بیشتر آشنا شوند و به همین منظور فضای رستوران را در اختیار هنرمندان جامعه مهاجر قرار دادیم و طبق هماهنگی که با هنرمندان خانه هنر داشتیم، در هر فصلی آثار هنری را در اینجا به نمایش میگذاریم و حتی گاهی برخی از هنرمندان آثار خود را برای فروش میآورند و این هم کمکی به هنرمند است و هم آشنایی با هنر مهاجرت.
در این رستوران انواع غذایهای سنتی افغانستان مانند «قابلی»، «بولانی»، «آشک»، «ای خانم»، «چپلی کباب»، «کرایی»، «کچیری»، «ای بانو» و «پکوره» پخت میشوند.
قبل از صرف غذا از مهمانان با چای سبز که افغانستانیها به آن علاقه خاصی دارند پذیرایی میشود.
«تقی دانشی» مدیر داخلی رستوران شبهای کابل، در مورد طمع غذاهای افغانستانی به خبرنگار ما گفت: افغانستان به خاطر موقعیت جغرافیایی که دارد و به مثابه یک پل میان خاور دور و خاور میانه قرار گرفته است، همه نوع غذا با چاشنیها و ادویههای مختلف را در خود جای داده است.
وی افزود: غذاهای سنتی افغانستان جزئی از فرهنگ این کشور است که بر خلاف دیگر سنتهای این مردم تا کنون اصالت خود را حفظ کرده و تعدد قومیت باعث شده است که غذاهای سنتی افغانستان بسیار متنوع باشد و این برای جامعه میزبان ایرانی ما و حتی برای جوانان افغانستانی که در ایران بزرگ شدند، تازگی دارد.
منبع:خبرگزاری فارس